Etiketter

lördag 13 augusti 2011

Recepttips inför kräftskivan


Måste tipsa om ett bröd som jag gör när vi har kräftskiva. Det är gott och framförallt så läckert att ställa fram på buffébordet. Blir succé varje gång. Att det dessutom är mjölkfritt gör att min systerdotter också kan njuta av det=)

Här kommer det:

1 pkt jäst
4 dl vatten, fingervarmt
3 msk olja
11-12 dl vetemjöl
1 tsk socker
2 tsk salt
Ca 2 msk finklippt dill

Pensling:
1 ägg
Vallmofrön

Garnering:
2 torkade enbär till ögon


Lös upp jästen i ljummet vatten. Rör i olja, salt, socker och dill. Blanda ner mjölet och arbeta degen blank och smidig. Jäs ca 30 min under bakduk.

Slå upp degen och arbeta ev in mer mjöl. Dela degen i 3 lika stora bitar.

Ta en av bitarna och forma den lite ovalt till kräftans huvud. Skär ett snitt i mitten av denna bit. Dela en av de andra bitarna i 2 större och 4 mindre bitar. Dessa läggs som ledare och klor ut från huvudet. De mindre först och sedan den större. Gör ett hack i den största precis som klor.

Dela den tredje degbiten i 5 bitar som trillas till bullar och lägg dem i en lätt svängd rad ut från huvudet till kräftans stjärt. Skär 3 jack i den yttersta bullen.

Jäs under bakduk på inte för varm plats i ca 20 min. Pensla med ägg och strö på rikligt med vallmofrön. Grädda i 25-30 min i 200 graders ugn, skydda ev ytan med bakpapper mot slutet.

Låt kallna under bakduk och stick i enbär som ögon.

1 kommentar: